Wattnou legt uit: Lumen

Wattnou legt uit: Lumen
Bezig met laden... 32 view(s)
Wattnou legt uit: Lumen

Wat zijn lumen?

Wanneer je op zoek bent naar een lamp, dan heb je vaak al een idee van de gewenste lichtopbrengst: of je hebt héél fel functioneel licht nodig of je wil juist een zacht sfeerlicht. Maar hoe kom je het verschil in lichtopbrengst tussen alle lichtbronnen precies te weten? Hoe weet je of een lichtbron fel genoeg is voor jouw situatie?

De antwoorden op deze vragen lees je af aan het aantal lumen van een lichtbron. In deze blog vertellen we je wat Lumen inhoudt, wat het verschil is tussen lumen, lux en wattage en welk aantal lumen je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen lumen en wattage?

Vroeger, toen men het nog alleen met de gloeilamp moest stellen, werd de lichtopbrengst van een lamp afgelezen aan de hand van het wattage. Maar dit is eigenlijk geen accurate maatstaf, want het aantal watt vertelt je alleen het energieverbruik van de lamp - niet de lichtopbrengst.

Dit kwam aan het licht met de komst van energiezuinige lampen, zoals de halogeenlamp, de spaarlamp en tegenwoordig de ledlamp. Doordat het energieverbruik (dus: wattage) van deze lampen lager is dan die van een gloeilamp, volstond de vermelding van wattage als indicatie van de lichtopbrengst niet langer. Een nieuwe maatstaf voor lichtopbrengst was hard nodig en dus werd de eenheid lumen geïntroduceerd.

Wat is lumen?

Lumen, ook wel afgekort als lm, is de eenheid voor lichtstroom. Met lichtstroom wordt de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel bedoeld, ongeacht in welke hoek de lichtbundel schijnt. In normaal Nederlands zouden we zeggen: lumen is de maat waarmee je de totale lichtopbrengst van een lichtbron kan vaststellen.

Welk aantal lumen heb ik nodig?

Dat hangt natuurlijk af van de grootte van de ruimte en hoe fel jij de verlichting daar wil hebben. We hebben een richtlijn per ruimte opgesteld. Om tot het totaal geadviseerde aantal lumen te komen, zal je soms meerdere lichtbronnen moeten gebruiken.

Woonkamer       1500-3000 lm         

Badkamer          1500-4000 lm

Keuken               2000-4000 lm 

Slaapkamer       1500-3000 lm  

Werkkamer        4000-6000 lm           

En hoe zit het dan met lux?

Naast lumen wordt er ook nog weleens gesproken over de eenheid lux. 

Met lux meet je de sterkte van licht zoals deze uiteindelijk op een oppervlak schijnt. Oftewel: lux is de eenheid waarmee je het aantal lumen per vierkante meter kan bepalen. Ter illustratie kan een lichtbron van 100 lumen een oppervlakte van 1m² met 1.000 lux verlichten; met een lichtbron van 1000 lumen wordt diezelfde 1m² met wel 10.000 lux belicht.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de hoeveelheid lux, zoals de grootte en de hoogte van de ruimte, de stralingshoek van de lamp, het materiaal dat belicht wordt en de kleur van de ruimte of het object. Maar over het algemeen geldt: hoe hoger de lux van jouw lamp is, hoe helderder een oppervlakte belicht wordt.

Als je op zoek bent naar geschikte verlichting voor plekken waar het licht per vierkante meter hoog moet zijn, zoals in magazijnen, winkels en kantoren, dan is de lux-waarde van groot belang. Hiermee zorg je namelijk voor een verhoging van de zichtbaarheid en het werkcomfort.

Conclusie

Wil je dus zeker weten dat een lichtbron de juiste lichtopbrengst heeft voor jouw situatie? Je weet nu dat je niet op wattage moet letten als je de felheid van een lichtbron wil weten. Kijk goed naar het aantal lumen van een lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen is, hoe feller je lamp zal zijn.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension
Copyright © 2009-2024 Wattnou. Alle rechten voorbehouden.